Pozdrav Sestrám

Minulý mesiac sme si pripomínali medzinárodný deň žien a ja som veľmi chcela k tomuto sviatku pre vás pripraviť nejaký článoček. Ako to ale už býva, nestihla som to. 

Prišla mi však na záchranu jedna talentovaná žena v drum and bass scéne - Charlie Brix, ktorej ešte začiatkom marca vyšiel v magazíne In Reach krásny článok pod názvom Salute to the Sisters – Pozdrav sestrám. Tak som sa rozhodla, že ho pre vás preložím. Príjemné čítanie.


POZDRAV SESTRÁM

Ďna 8. marca sme si pripomínali oslavy žien po celom svete.

Dnešok (8. marec) je venovaný oslave žien po celom svete, rozpoznávaniu ich úspechov, zvyšovaniu informovanosti o zaujatosti voči ženám a pokračovaní v diskusii o rovnosti žien a mužov.

Ako spoločnosť napreduje, marginalizácia žien je na ústupe. So zlepšeniami právnych predpisov týkajúcich sa rovnakých miezd, reprodukčných práv, sexuálnej diskriminácie a rovnosti na pracovisku, ktoré naďalej vedú spoločnosť k globálnej vízii rodovej rovnosti. 

Vďaka novej generácii aktivistov mužov a žien sa vo viacerých odvetviach uskutočňujú kroky smerom k trvalým pozitívnym zmenám pre ženy, vrátane hudobného priemyslu.

Prenesené do sféry elektronickej hudby ako žánru, ktorý je historicky známy nedostatočným zastúpením umelkýň, je ľahké, a do značnej miery potrebné, zamerať sa na negatíva, ktorým ženy čelia, a pozerať sa na pozitíva. Ako žena v tomto priemysle som zažila obe. D

iskrimináciu aj drvivú podporu zo strany mojich kolegov mužov aj žien, pričom u žien to bolo oveľa častejšie. Téma pohlavia v elektronickej hudbe, konkrétne dubstep-e & drum and bass-e je niečo, o čom som hovorila v rozhovoroch s priateľmi a kolegami, mužmi aj ženami a neustále prináša mnoho reakcií.

Pri príležitosti osláv Medzinárodného dňa žien a v snahe objasniť širšie dianie žien v priemysle a to, čo pre nich znamená byť „ženou v hudbe“, som sa porozprávala s niektorými z najintegrovanejších a najžiadanejších dám v elektronickej hudbe. Tu je to, čo k tomu povedali ...


ŽENY V HUDOBNOM PRIEMYSLE

Povedz nám o pozitívnej skúsenosti, ktorú si mala ako žena v hudobnom priemysle?

Spolu s Tali, naša značka Soulside Sessions predstavuje posilnenie postavenia žien, spojením povznášajúcich lyrických zručností Tali a mojich DJ schopností. Často počúvame , že naša energia kombinovaná v našich setoch a mixoch je magická a liek na dušu (dali sme znova dokopy pár zlomených sŕdc) a je dobre známe a zdokumentované, že naše tanečné parkety sú často lemované ženami - prvá rada - nabitá! Vždy ma to ohromí, keď premýšľam o tom, koľko lásky a podpory z celého sveta od mužov aj žien sme za tie roky dostali.

Na koncertoch to bola podpora žien, ktoré prišli a rozprávali sa s nami, vďaka čomu sme sa cítili obzvlášť inšpirované, aby sme pokračovali na našej ceste a prelomili všeobecne známu stigmu spojenú s týmto žánrom. DnB hudba sú len hrnce a panvice, nie je ženská a všetci DJ- i, nehovoriac o tých popredných, sú muži. Naozaj to tak nie je a my rady vyzývame, inšpirujeme, vzdelávame a bojujeme za to, čo robíme, aby sme inšpirovali viac žien k pohybu. Tie čo niekedy na začiatku setu vidíme ako nezaujato stoja a škrabkajú si bradu absolútne vždy premeníme na tanečnice!!

Emma G, DJ/Label Manager [Integral Records]

https://web.facebook.com/DJEmmaGNZ?_rdc=1&_rdr

Počas celej mojej kariéry som mala neuveriteľnú podporu od mentorov, či už mužských alebo ženských. Títo úžasní ľudia ma povzbudili, aby som bola tou najlepšou, akou môžem byť a čo je najdôležitejšie naučili ma neoceniteľnú lekciu ako „vlastniť svoj priestor“. Takže keď som konfrontovaná so situáciou, v ktorej sa cítim nepohodlne alebo sa podceňujem, môžem sama seba ubezpečiť, že mám čo ponúknuť , že je to hodnotné, má to svoju cenu a že na to mám!

Megan Bean, Legal, Business & Sync [Hospital Records]

https://www.linkedin.com/in/megan-bean-46964892/?originalSubdomain=uk

Byť súčasťou Nuance a hrávať s mojimi dvoma najlepšími kamoškami Ellie a Lex je pre mňa nesmierne posilňujúce. Na konci našich setov je vždy moment keď sme všetky na neskutočnom leveli a počas poslednej skladby sa obíjmeme. Zažívať chvíle s týmito dvoma úžasnými dámami a mať ich neustálu podporu je nepochybne jedným z najlepších pocitov. Cítim sa ako keby sme boli superhrdinky Power Puff Girls.

Averse, DJ [Nuance]

https://web.facebook.com/averseDJ/?_rdc=1&_rdr

Do hudobného priemyslu som sa dostala vo veľmi mladom veku a cítila som, že je ťažké aby ma brali vážne. Mala som však pri sebe konzistentnú skupinu profesionálov a umelcov, ktorí ma od začiatku mentorovali, ktorí ma stále podporujú, keď mám zlý deň a ktorí za mňa bojovali, keď som mala pocit, že ma nikto nepočúva. Ľudia ako Jim z Ram Records, Larry (Calyx) & Teebee, Paul (Insideinfo) a mnoho ďalších.

Je dôležité, aby sa muži snažili aj o to, aby zaistili príjemné pracovné prostredie pre ženy a zároveň ponúkli svoje skúsenosti a rady. Okrem toho, jednotlivci ako Amy z Shogun a Rhiannon z Viper, Maria z Never Say Die, ako aj Harriet Jaxxon, Shelley Dodds, Maja Cicic a Layla Marino (nehovoriac o ostatných) boli pre mňa vždy veľkou podpornou komunitou.

Hannah Helbert, PR [Ram Records/Elevated Sound]

https://www.linkedin.com/in/hannah-helbert-a25a6361/?originalSubdomain=uk

Predtým, ako som začala zverejňovať články som bola dosť znepokojená tým, že chalani budú komentovať veci ako„ kto je to dievča, čo hovorí nezmysly o D&B a nadmerne to intelektualizuje “. To sa však vôbec nestalo a bolo pekné, že ľudia za mnou na párty prišli a povedali, že si z čítania mojich vecí niečo odniesli, vďaka čomu som si istá, že sa môžem ďalej vyjadrovať. Musím naozaj poďakovať aj Hainesy, ktorý od prvého dňa podporoval všetko, o čom chcem písať a uvedomujem si, že som skutočne šťastná, že mám miesto v In-Reach, ktoré má dôveru v moje názory.

Ellie Jones, Editor [In-Reach.co.uk]



Čo pre teba znamená byť ženou v hudobnom priemysle?

Myslím si, že jednou z jedinečných a pozitívnych vecí na tom byť ženou v tomto priemysle, je jednoducho solidarita s ostatnými ženami. Mnohé z nás sa často stretávajú, vytvárajú kolektívy, spolupracujú a vzájomne sa podporujú. Moja skúsenosť bola, že ženy v DnB sú vo všeobecnosti podporujúce a inkluzívne voči ostatným ženám v priemysle. Stretla som toľko úžasných žien pôsobiacich v tomto žánri, ktoré by som inak nemohla spoznať. Bolo úžasné a obohacujúce spojiť sa so všetkými a počas rokov som získala veľa priateľstiev, ktoré si skutočne vážim.”

Iris, DJ/Producer [Metalheadz/Dispatch]

https://web.facebook.com/DJIrisOfficial?_rdc=1&_rdr

Zakaždým, keď sa ma niekto opýtal, aké to je byť ženou v hudobnom priemysle / scéne, okamžite som si pomyslela na nevýhody. Keď ma však požiadali, aby som napísala pár slov pre tento článok, bola som veľmi prekvapená, koľko dobrých vecí sa skutočne stalo, koľko podpory som dostala a stále dostávam (od mužov aj žien) a vo všeobecnosti z tohto hnutia, ktoré umožňuje čoraz viac ženám v súčasnosti preraziť v hudobnom priemysle. Je citeľné, že sa veci menia, ženy a muži sa zjednocujú a na túto tému sa viac zameriavame.

Sara Reisinger, Promoter/DJ [Contrast]


Byť ženou v hudobnom priemysle na scéne veľmi posilňuje. Schopnosť ovplyvňovať mladých ľudí je pre mňa veľkým prínosom, pretože každodenne pracujem s mladými ľuďmi. Zakaždým keď hrám, rozprávam o zaujatosti, že ženy nie sú dosť dobré a sú na scéne len kvôli tomu, že sú ženy alebo „na to že sú dievčatá, sú dobré“.

Budem hrať a budem hrať zo svojho srdca a zakaždým, keď to urobím, rozbíjam ten hustý vzorec myslenia, ktorý vznikol v priebehu rokov a pôsobím ako dôkaz toho, že ženy sú rovnako nadšené drum and bass-om ako akýkoľvek iný človek na tejto zemi. Je veľmi posilňujúce vidieť, že ďalšie mladé ženy, ktoré sú fascinované tým, čo robíme a v ich očiach môžete vidieť, že vysadzujeme semienka pre ich budúce podnikanie. 

Ale nemám pocit, že sa to týka len výhradne žien. Môžete ovplyvniť ľudí všetkých pohlaví tým, že ste práve svojim autentickým ja, ktoré skutočne pomáha ľuďom, aby našli ich vlastné svetlo. A to je pre mňa najdôležitejší aspekt toho, prečo robím to, čo robím.

Hollie-May, DJ/A&R [Deep In The Jungle Records]

Byť súčasťou drum and bass komunity mi dalo priestor na cestovanie, spojenie sa s ľuďmi a vytvorenie pevných priateľstiev prostredníctvom hudobnej subkultúry. Drum and bass mi dal príležitosť podeliť sa o svoju lásku k hudbe s ľuďmi v rôznych krajinách, o čom by som pred niekoľkými rokmi ani nesnívala. 

Niečo, čo som sa naučila z priemyselného hľadiska (a tiež z hľadiska života) je, že môžete dosiahnuť čokoľvek, ak ste tou najautentickejšou verziou seba, bez ohľadu na pohlavie, s ktorým sa stotožňujete. Byť ženou v hudobnom priemysle pre mňa znamená podporovať tých, ktorí sú okolo mňa, a pomáhať zohrávať úlohu pri vytváraní pozitívnej inkluzívnej komunity.

Je ľahké nechať sa pohltiť negativitou na sociálnych sieťach ale koniec koncov, keď ste na tanečnom parkete, pohlavie je irelevantné.

Sistym, DJ/Producer [New Forms]

Aby som bola úprimná, nerozmýšľam nad tým, že som „ ženou v hudobnom priemysle“. Považujem samú seba za osobu v hudobnom priemysle. Podľa môjho názoru sme si všetci rovní a snažím sa nenechať sa chytiť v tejto priepasti, aj keď samozrejme, že existuje, najmä v drum and bass-e. Isté však je, že v priemysle je teraz omnoho viac žien v porovnaní s tým, keď to prvýkrát začalo, takže časom je to stále zdravšie a zdravšie.“

Collette Warren, Singer/Songwriter [Innerground Records]

https://www.discogs.com/artist/2842460-Collette-Warren

Myslím, že je to niečo, o čom naozaj nerozmýšľam. Milujem, že môžem hrať na toľkých skvelých miestach a stretávať toľko rôznych ľudí a mať svoju hudbu vydanú, ale nemyslím na to, že som v priemysle. Normálne trávim čas zamknutá vo svojom štúdiu a robím hudbu, aby som zostala pri zmysloch (haha). Hádam, že kariérna stránka je pre mňa druhoradá.

Charla Green, DJ

https://soundcloud.com/charlagreen

Znamená to, že som úspešne nasledovala sny, ktoré som mala ako mladé dievča! Nikdy som nevidela žiadne ženské vzory v hudobnom priemysle, v nahrávacích štúdiách, ktoré by pripravovali live šou alebo vystupovali v DJ setoch s ktorými by so sa mohla stotožniť. Spomínam si, že som mala pocit, že sa chcem nejakým spôsobom zapájať, aj keď som v tom čase netušila, čo vlastne chcem robiť a táto vzdorovitá časť mojej mysle si hovorila: „zapojím sa do toho, aj keď nie som chlap“.

Dnes je omnoho viac žien DJ-ov, ale po technickej stránke stále málo! Po tom ako som zabezpečovala zvukovú techniku posledných 3 alebo 4 festivalových sezón sa domnievam, že Shambala 2019 bola vlastne prvou prácou, ktorú som robila, kde v technickom tíme môjho stage-u bola ďalšia dáma (svetlá, big up KT). Pamätám si, že v mojej hlave bolo obrovské „Woah… V tíme je päť osôb, z toho dve ženy. Toto je pre mňa nový rekord“. A najkrajšia vec na tom bola skutočnosť, že sme z toho nerobili veľkú vec, proste sme sa dali do práce a prežili úžasný víkend!

Ellie Holland, DJ/Producer/Sound Engineer [Hold Tight Records]


Obrovské poďakovanie patrí všetkým úžasne inšpirujúcim dámam zapojeným do tohto článku a všetkým ženám, ktoré sú tam vonku a spoločne rastú, vidíme vás a pozdravujeme vás.


Autor: Charli Freelance - [Editorial / Events MGMT / DJ & Vocalist] - @KCDC | @Shotgun Sessions | @Rotations [BRS] - Procurement @ Glastonbury Festival


Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním cookies, ktoré nám pomáhajú zabezpečiť lepšie služby. Viac info